Schotelveren

Offerte aanvragen

Op zoek naar de beste schotelveren

Schotelveren zijn ringen met een licht conische vorm. De schotelveer heeft hierdoor een bijzondere veerkarakteristiek. Een schotelveer kan relatief veel kracht leveren in een korte veerweg. De keerzijde is dat de schotelveer ook een korte maximale veerweg heeft.
Schotelveren zijn in principe 100% gestandaardiseerd. Het is in de praktijd erg kostbaar om van de standaard afmetingen af te wijken. Door de grote variatie in uitwendige en inwendige diameter enerzijds en dikte anderzijds is middels het stapelen van schotelveren een grote variatie in krachten en veerwegen te configureren.

Toepassingen

  • Hoge belasting in kleine een ruimte
  • Hoge belasting met kleine veerweg
  • Zowel lineaire als niet lineaire kracht-weg karakteristieken

Calculaties

Calculaties aan schotelveren zijn zeer complex (informatie@roveron.nl). in de calculaties spelen de dikte van de schotelveer, de uitwendige diameter en de verhouding tussen de uitwendige en de inwendige diameter een grote rol. De dikte van de schotelveer staat tot de derde macht in de calculatie van de schotelveer en heeft derhalve een zeer groot effect bij het verhogen of verlagen van de mogelijke krachten in een ontwerp.
Voor kracht-weg calculaties van schotelveren en / of schotelveerpakketten evenals voor de bepaling van de spanningen in het materiaal en de te verwachten levensduur kunt u zicht het beste tot ons wenden!

Toleranties

Toleranties op schotelveren zijn uiteraard volledig vastgelegd voor de afmetingen als ook voor de kracht die de veren leveren.

Materialen

Voor alle mogelijke omstandigheden kunnen schotelveren gemaakt worden: hoge of lage temperatuur tijdens gebruik, (zee-)water omgeving, chemische omgevingen, (niet-)magnetisch en nog meer toepassingen. Voor iedere toepassing is er een andere legering denkbaar die de de eigenschappen van de verschillende legeringselementen combineerd tot een optimale mix.
Standaard zijn schotelveren verkrijgbaar in 50CrV4 en in veel gevallen eveneens in 1.4310 RVS. Overige materialen (warmtebestendig, corrosiebestendig, niet-magnetisch) kunnen aangevraagd worden.

Schotelveer Roveron
Technische tekening schotelveer Roveron

Schotelveren bij Roveron

  • Beschikbaar in alle materialen
  • Ook beschikbaar in Inconel 718
  • Wij leveren op maat en uit voorraad
  • Snel geleverd, scherp geprijsd!